14. 03. 2017 - 00:55h blic.rs
Poljska potvrdila da je čovek iz Minesote bivši nacistički komandant

Poljska će tražiti hapšenje i izručenje čoveka iz Minesote kojeg je Asošiejted pres označio kao bivšeg komandanta nacističke jedinice koja je spaljivala poljska sela i ubijala civile u Drugom svetskom ratu, saopštilo je danas poljsko tužilaštvo.

Tužilac Robert Janicki rekao je da dokazi prikupljeni tokom godina istraživanja američkog državljanina Mihaila K. "stoprocentno" potvrđuju da je on bio komandant jedinice u Ukrajinskoj legiji za samoodbranu, predvođenoj nacističkom organizacijom SS.

Poljska odluka usledila je četiri godine pošto je Asošiejted pres (AP) objavio da je Mihail Karkoc (98) komandovao jedinicom, na osnovu ratnih dokumenata, svedočenja drugih pripadnika te jedinice i memoara koje je sam Karkoc pisao na ukrajinskom jeziku.

Porodica Karkoca uporno je negirala njegovu umešanost u ratne zločine, a njegov sin osporio je validnost dokaza posle poljske objave da će zahtevati hapšenje i izručenje.

- Ne postoji ništa u dokumentima što ukazuje da je moj otac imao bilo kakvu ulogu u bilo kom ratnom zločinu - rekao je Andrij Karkoc.

Tužioci iz poljskog Instituta pamćenja naroda, koji istražuje nacističke i komunističke zločine nad Poljacima, naložili su sudu u Lublinu da izda nalog za hapšenje Karkoca. Ako zahtev bude prihvaćen, Poljska će tražiti njegovo izručenje, rekao je Janicki i dodao da godine osumnjičenog nisu prepreka da se on izvede pred lice pravde.

Ako bude osuđen za učešće u ubistvima civila 1944. godine, Karkocu preti doživotni zatvor.

Direktor Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof, koji se bavi pronalaženjem nacista iz Drugog svetskog rata, rekao je da je ova odluka važan signal koji "šalje izuzetno snažnu poruku" da godine osumnjičenog ne treba da utiču na procesuiranje.

Nemački tužioci zaustavili su istragu Karkoca 2015. godine pošto su primili medicinsku dokumentaciju od lekara iz američke gerijatrijske bolnice na osnovu koje su zaključili da on nije sposoban za suđenje.

Dok je porodica Karkoca saopštila da on boluje od Alćajmerove bolesti, Zurof se založio da njega ponovo pregledaju nezavisni lekari.

Istrage u Nemačkoj i Poljskoj pokrenute su posle navoda AP-a juna 2013. godine da je Karkoc bio komandant nacističke jedinice i da je nekoliko godina posle rata lagao američke imigracione zvaničnike kako bi ušao u SAD.

Drugi izveštaj AP-a otkrio je dokaze da je Karkoc lično naredio napad na jedno poljsko selo 1944. godine u kojem su desetine civila ubijene. Taj izveštaj je zasnovan na dokumentu iz arhive ukrajinske obaveštajne službe, u kojem se navodi da je vojnik Ivan Šarko svedočio 1968. godine kako je Karkoc naredio napad na poljsko selo i da je motiv za napad bila osveta za ubistvo SS majora koji je vodio Ukrajinsku legiju za samoodbranu.

I drugi vojnici kojima je Karkoc komandovao potvrdili su Šarkovo svedočenje o ubistvima civila.

blic.rs