23. juli 2020 klartale.no
Dømt for å ha bidratt til drap på over 5.000 personer
Arnfinn Storsveen

Bruno Dey var soldat i SS under andre verdenskrig. Han er dømt til to års betinget fengsel. Han ble dømt for å ha bidratt til drap på 5.230 personer.

Dey er 93 år nå. Han var 17 år da han var fangevokter i Stutthof-leiren. Det var den første nazistene bygde utenfor Tyskland. Saken ble behandlet av en domstol for ungdom. Årsaken er at Dey var bare 17 da det skjedde.

– I dag ønsker jeg å si unnskyld. Til alle som gikk gjennom denne galskapen som minner om helvete. Og til alle deres slektninger og etterkommere, sa han i retten. Det var tidligere i denne uka. Dey sa i retten at han mente at han var uskyldig i drapet på de 5.230 personene. Han sa at han bare sto vakt og fulgte ordre.

Han innrømmet at han hadde hørt dødsskrik fra gasskamrene. Han hadde sett kropper bli fraktet og brent. Men han nektet for at han noen gang hadde skadd noen selv eller brukt våpenet sitt.

Dey ble dømt til 2 års fengsel. Hele straffen er gjort betinget. Han ble dømt for å ha bidratt til drapene som skjedde mens han var fangevokter. Han var det mot slutten av krigen. I dommen er det gjort et poeng av at Dey visste hva som skjedde i leiren. Dommeren skriver at Dey visste om massedrapene.

– Hvordan kunne du godta dette? Hvordan kunne du bli vant til denne grusomheten, spurte dommeren.

Efraim Zuroff jobber med å lete opp krigsforbrytere. Han er fra Simon Wiesenthal-senteret i Jerusalem. Han er skuffet over at Dey har ventet helt til rettssaken med å beklage. Men han er enda mer skuffet over selve dommen.

– Vi er glad han ble dømt. Men vi skuffet over straffen. Det føles som en fornærmelse for de som overlevde og de etterlatte. Det må være et element av straff, sier Zuroff.

Johan Solberg var en norsk motstandsmann under krigen. Han var et av vitnene i saken. Han var 22 år gammel, og var den siste norske overlevende fra leiren. Han døde 23. juni i år. Patrick Lundevall-Unger var advokaten til Solberg. Han sier til avisa VG at han forventet at Dey skulle bli dømt.

– Dommen er riktig og meget viktig. Domstolen sender et klart budskap. Historien og hendelsene som skjedde under andre verdenskrig er ikke glemt, sier han til VG.

Solberg ble intervjuet av VG i januar. Han sa at det var uviktig om Dey måtte sone i fengsel. Det viktige var at det viktigste var signalet ved at han ble dømt. Det ville være en form for rettferdighet overfor de som måtte lide som fanger i leiren.

klartale.no