17.10.2019 KL. 18:04 jyllands-posten.dk
Tiltalt for at være skyld i over 5.000 menneskers død: 93-årig vagt fra nazi-lejr er »ked af« sine handlinger
BERIT ERTMANN

En 93-årig tidligere vagt i den tyske kz-lejr Stutthof nær det, der nu er Gdansk i Polen, var torsdag for retten i Hamborg.

Han er tiltalt for at have medvirket til drabene på 5.230 mennesker under Anden Verdenskrig.

Til nyhedsbureauet AFP siger den 93-åriges advokat, at den tidligere vagt »ikke frivilligt meldte sig ind i SS (det nazistiske korps Schutzstaffel, red.)«, og at han ikke selv bad om at tjene i Stutthof.

»Han er ked af det, han gjorde,« sagde advokaten Stefan Waterkamp, da han ankom til retsbygningen.

Ifølge advokaten havde den tiltalte forhenværende vagt medfølelse med de personer, som sad i kz-lejren, men han følte ikke, at han på nogen måde kunne befri dem.

Ifølge anklagemyndigheden var den 93-årige mellem 1944 og 1945 medvirkende til »grusomme drab på særligt jødiske fanger«.

Den 93-årige er en tysk statsborger fra Hamborg. Fra august 1944 til april 1945 arbejdede han som SS-vagt i lejren, hvor 65.000 af 110.000 fanger mistede livet. Han ankom torsdag til retten iført hat og solbriller, mens han holdt en mappe op for at skjule sit ansigt.

Jødiske grupper i Tyskland har udtrykt tilfredshed med, at tidligere vagter bliver retsforfulgt på trods af deres fremskredne alder.

»Alderdom bør ikke være en undskyldning for at dømme ham. Han var en del af den største tragedie i verdenshistorien,« siger Efraim Zuroff fra organisationen Simon Wiesenthal Centre ifølge det tyske, engelsksprogede medie The Local.

Sagen kan vise sig at blive en af de sidste, hvor tidligere vagter bliver retsforfulgt for deres handlinger under Anden Verdenskrig. De fleste af dem, som tjente i nazisternes lejre, er døde. Sagen mod den 93-årige bliver ført ved en ungdomsdomstol, fordi han var blot 17 år, da han begyndte som vagt i Stutthof.

Stutthof-lejren blev etableret i 1939 og holdt oprindelig polske politiske fanger. I løbet af krigen voksede lejren og endte med at have over 100.000 fanger.

Tidligere er flere SS-vagter blevet dømt for at være medvirkende til massedrab i kz-lejrene. To af dem døde dog, før de nåede i fængsel, mens en tredjes retssag måtte suspenderes, da den tiltalte - en 95-årig tidligere vagt i Stutthof - måtte på hospitalet med organsvigt.

jyllands-posten.dk