13. mar 2018 o 9:03 SITA svet.sme.sk
Zomrel Oskar Gröning, známy ako účtovník z Osvienčimu

Oskara Gröninga odsúdili na štyri roky väzenia za napomáhanie pri vraždách židov počas druhej svetovej vojny.

Bývalý nacistický dozorca z koncentračného tábora Auschwitz Oskar Gröning zomrel vo veku 96 rokov, skôr ako si mohol začať odpykávať štvorročný trest odňatia slobody.

Uviedla to nemecká prokuratúra s tým, že ich o tom informoval Gröningov právny zástupca.

Trest si už neodpyká

Hannoverská prokurátorka Kathrin Söfker sa vyjadrila, že Gröning podľa právnika Hansa Holtermanna skonal v piatok v nemocnici.

Zatiaľ to však podľa jej slov nemajú oficiálne potvrdené a čakajú na doručenie úmrtného listu. Ako prvý o Gröningovom úmrtí v pondelok informoval nemecký týždenník Der Spiegel.

Gröninga, ktorý bol známy aj ako "účtovník z Auschwitzu", v roku 2015 odsúdili v Lüneburgu na severe Nemecka na štyri roky väzenia za napomáhanie pri vraždách najmenej 300-tisíc židov počas druhej svetovej vojny.

Tamojší krajinský súd rozhodol, že i keď nie sú dôkazy o tom, že by sa Gröning podieľal na nejakej konkrétnej vražde, vedel podľa nich o tom, že v tábore zabíjajú židov a svojím konaním tomu napomáhal.

Gröning sa voči tomuto rozsudku odvolal, v roku 2016 ho však potvrdil aj Spolkový súdny dvor v Karlsruhe.

Len nedávno pritom prostredníctvom svojich právnikov požiadal o milosť, čo bola preňho už posledná možnosť, ako sa vyhnúť trestu.

Účtovník z Osvienčimu

Bývalý príslušník nacistických jednotiek SS pôsobil vo vyhladzovacom tábore Auschwitz - Birkenau v okupovanom Poľsku v rokoch 1942 - 1944.

Podľa prokuratúry dozeral na triedenie osobných vecí väzňov pri vstupe do tábora, kde spomedzi nich vyberali hodnotné predmety a peniaze, za čo si vyslúžil spomínanú prezývku "účtovník z Auschwitzu".

"Lovec nacistov" Efraim Zuroff zo Strediska Simona Wiesenthala sa vyjadril, že je nešťastné, že Gröningovo odsúdenie neviedlo aspoň k "symbolickej spravodlivosti" pre obete Auschwitzu.

svet.sme.sk