Nov 28, 2016 telegram.hr
Njemački sud potvrdio je kaznu onom računovođi iz Auschwitza. I to je trajna poruka za buduća suđenja za genocid
Ira Kralj

Njemački savezni sud potvrdio je presudu Oskaru Groeningu, bivšem računovođi u koncentracijskom logoru Auschwitz, koji je na sudu u ranijem procesu priznao da je svjedočio ubojstvima, ali je tvrdio da u njima nije sudjelovao. Savezni sud u Karlsruheu odbio je 20. rujna Groeningovu žalbu na presudu koju je u srpnju 2015. donio sud u Lunebourgu i kojom mu je određeno četiri godine zatvora zbog njegove uloge u ubojstvu 300.000 Židova.

Najnovija odluka njemačkog suda srušila je presudu iz 1969. godine, prema kojoj sama činjenica da je netko radio u logorima smrti nije dovoljna za osudu, piše BBC. “Ovakva odluka (…) jasno potvrđuje da su svi koji su sudjelovali u istrebljivanju u Auschwitzu jednako odgovorni i krivi”, ocijenio je u priopćenju Christoph Heubner iz Međunarodnog odbora za Auschwitz. “To će biti trajna poruka za buduća suđenja za genocid.”

Tisuće nacista izbjeglo osudu

Lovac na naciste Efraim Zuroff komentirao je kako je riječ o najvećoj promjeni u mnogo godina. “Ovo je vrlo dramatična i značajna promjena u njemačkom pristupu procesiranja zločina”, kazao je šef Centra Simon Wiesenthal za BBC.

Njemački savezni sud je prije 47 godina donio oslobađajuću presudu za SS zubara u Auschwitzu, tvrdeći da sama činjenica da je netko radio u koncentracijskom logoru ili znao za masovna ubojstva, nije dovoljan dokaz krivnje. Tako je na tisuće bivših nacista, koji su sudjelovali u holokaustu, uspjelo izbjeći presudu o utvrđenoj krivnji.

Samim time, danas donesena presuda predstavlja važan presedan za procesuiranje osoba za koje se sumnja da su radili u logorima smrti. Presuda je otvorila prostor za pokretanje procesa protiv članova nacističkih odreda smrti, poznatih kao Einsatzgruppen, koji su operirali po istočnoj Europi. Vjeruje se kako postoji barem osam članova koji bi nakon ove presude mogli biti optuženi za ubojstvo, jer je sama pripadnost Einsatzgruppenu dovoljna za osudu.

Dio ‘mašinerije smrti’

Na prvom suđenju u Lueneburgu, sudac Franz Kompisch je kazao kako je Groening bio dio “mašinerije smrti” čija je uloga bila da se pobrine da se sve operacije u koncentracijskom logoru odvijaju glatko. Uz to, Groening je prikupljao i razvrstavao novac ukraden od žrtava.

Sudac Kompisch osudio je Groeninga kao suučesnika u ubojstvu 300.000 Židova, iako nije bilo dokaza da je sudjelovao u pojedinačnim ubojstvima. Groening je u svojem svjedočenju izjavio da se njegova funkcija bila nadzor prikupljanja vrijednih predmeta od zatvorenika te da se brinuo da sav prikupljen novac i vrijednosti završe u Berlinu.

Presedan iz 2011. godine

Sudski presedan dogodio se 2011. kada je osuđen Ivan Demjanjuk, čuvar zloglasnog nacističkog kampa u Poljskoj Sobibór. On je bio prva osoba osuđena zbog svoje funkcije u logoru smrti za koju nije dokazano da je sudjelovala u konkretnim ubojstvima.

Kako je Demjanjuk preminuo prije mogućnosti žalbe na odluku suda, Savezni sud bio je u mogućnosti ponovno odlučivati o ovoj presudi. Tužitelji će sada morati procijeniti dopušta li Groeningovo zdravstveno stanje odsluženje zatvorske kazne. Groening se bio pripadnik Hitlerove mladeži i Waffen SS-a, a u Auschwitzu je radio od 1942. godine.

telegram.hr