02.04.2015 17:31 newsring.ro
Unul dintre cei mai căutaţi criminali nazişti a murit în libertate, la vârsta de 93 de ani

Unul dintre cei mai căutaţi criminali de război din timpul regimului nazist, Soren Kam, a murit în libertate, la vârsta de 93 de ani.

Fostul ofiţer voluntar danez Soren Kam a murit în data de 23 martie, la vârsta de 93 de ani, la scurt timp după trecerea în nefiinţă a soţiei sale, scrie independent.co.uk.

Kam a fost unul dintre cei mai căutaţi oameni de pe lista Centrului Simon Wiesenthal, al cărui scop este judecarea criminalilor nazişti şi educarea publicului cu privire la Holocaust. Danezul a fost un ofiţer voluntar în Schalburg Corps, o divizie a SS-Viking. Acesta a participat, alături de alţi doi bărbaţi, la asasinarea lui Carl Henrik Clemmensen, editorul unui ziar danez antinazist, în 1943.

Un tribunal danez l-a condamnat pe Soren Kam în lipsă pentru crime de război. Un alt complice a fost executat pentru uciderea lui Clemmensen. Kam a fugit în Germania, unde a obţinut cetăţenia în 1956 şi ţara sa adoptivă a refuzat să-l extrădeze de câteva ori. “Faptul că Soren Kam, un criminal nazist care nu s-a căit niciodată, a murit în libertate în Kempten (Germania) ilustrează eşecul teribil al autorităţilor judiciare bavareze”, a declarat Dr. Efraim Zuroff, din cadrul Centrului Simon Wiesenthal. “Kam ar fi trebuit să moară în închisoare, fie în Danemarca, fie în Germania”.

În data de 30 august 1943, Clemmensen l-a insultat pe redactorul-şef al publicaţiei pronaziste The Fatherland, Poul Nordahl-Petersen. Câteva ore mai târziu, Clemmensen a fost secerat de opt gloanţe, în Lundtofte. Cadavrul ziaristului a fost descoperit dimineaţa.

newsring.ro