Operation: Last Chance.ARTICLES
 
 
 
19. maj 2016 - kl. 20:33 ekstrabladet.dk
Dansk historiker hjalp verdenskendt nazijæger: - Min holdning er uvedkommende
Af: Jonas Skov Nielsen

Den verdenskendte nazijæger Dr. Efraim Zuroff forsøger at få to danske nazister dømt for krigsforbrydelser. Den danske historiker Dennis Larsen har hjulpet i efterforskningen.

For få uger siden kunne Ekstra Bladet fortælle, at den verdensberømte nazijæger Dr. Efrain Zuroff, har bedt de danske myndigheder retsforfølge en to danskere, der under anden verdenskrig fungerede som vagter i den berygtede Waldlager kz-lejr ved Bobruisk i Hviderusland.

Der er tale om danskeren Helmuth Leif Rasmussen, samt en tidligere mand født og opvokset i Danmark, der nu er svensk statsborger bosiddende i Sverige.

Ifølge Dr. Efrain Zuroff fungerede de to danskere som fangevogtere i lejren. Frikorps Danmark havde mænd i lejren fra oktober 1942 til juni 1943.

En periode, hvor store dele af de internerede jøder og sovjetiske krigsfanger i lejren arbejdede sig selv ihjel eller blev dræbt.

Hyrede dansker
I forbindelse med politianmeldelsen, har nazijægeren fra Simon Wiesenthal Centret allieret sig med en historiker og en arkæolog, der for nyligt blev færdige med at gennemgå de danske arkiver for informationer om de to mistænkte danskeres roller i kz-lejren.

Det fortæller historikeren Dennis Larsen fra Nationalmuseet, der er en af de to, der blev hyret af Dr. Efrain Zuroff til at grave beviser mod de to danskere frem.

- Fra oktober 2015 til marts 2016 har vi gennemgået materiale fra de danske arkiver, for at finde frem til nulevende medlemmer af Frikorps Danmark, der var i lejren dengang. I den forbindelse har vi fundet materiale på to danskere, som vi har overleveret til Simon Wiesenthal Centret samt Statsadvokaten i Danmark, siger Dennis Larsen til Ekstra Bladet.

Han har tidligere udgivet en bogen 'En skole i vold' om danskerne i Frikorps Danmarks uhyrligheder på østfronten.

En bog, der vakte Dr. Efrain Zuroffs interesse og fik ham til at opsøge Dennis Larsen.

Begravet i fortiden
Sammen med den islandske arkæolog Vilhjalmur Örn Vilhjalmsson, har Dennis Larsen gennemgået dokumenter fra efterkrigstidens retsopgør med de danske nazister.

De gennemgåede dokumenter indeholder domme, billeder og vidneudsagn der til samme fortæller en historie der viser, at de to danskere befandt sig i lejren i perioden fra oktober 1942 til juni 1943.

Dennis Larsen vil ikke forholde sig til, hvorvidt de to danskere juridisk har gjort sig skyldige i handlinger, der kræver et nyt retsopgør eller ej.

- Som historiker har jeg ingen problemer med at finde oplysningerne frem. Min opgave er udelukkende at finde de historiske kilder og kendsgerninger. I den forbindelse er min holdning til skyldspørgsmålet og sagen i øvrigt uvedkommende. Som borger i vores demokrati mener jeg, at sagen må gå sin gang. Nu har vi gjort vores arbejde, så må juristerne gøre deres, lyder det fra Dennis Larsen.

Afgørelse i år
Sagen ligger nu hos Statsadvokaten for særlig økonomisk og international kriminalitet (SØIK).

Herfra lyder det, at man er i gang med at undersøge de indleverede dokumenter, mens man også har iværksat sin egen efterforskning af sagen.

Foreløbigt har man ikke rejst nogen sigtelser, men overfor Ekstra Bladet fortæller kommunikationschef i SØIK, Mikkel Thastum, at man forventer en afgørelse om hvorvidt der skal rejses tiltale i løbet af de kommende måneder.

Sider revet ud
Vælger Statsadvokaten at rejse sigtelse mod de aldrende danskere, kan det dog vise sig at blive en udfordring at løfte bevisbyrden.

Centrale dokumenter i sagsmaterialet er nemlig forsvundet fra Rigsarkivet.

- Der var en hel del materiale, der er forsvundet. Blandt andet mangler der en hel del materiale om Helmuth Leif Rasmussen. Materialet er simpelthen revet ud af mapperne, forklarer Dennis Larsen om synet der mødte ham, da han søgte informationer om danskerne i Bobruisk-lejren.

Han vil ikke spekulere i, hvem der kan have fjernet materialet, men historiske dokumenter fra nazitiden er kendt for at have stor værdi på det sorte marked.

Helmuth Leif Rasmussen bor i dag i København og har skiftet navn.

Ekstra Bladet har valgt at bringe hans navn fra krigstiden, da han selv har fortalt om sin fortid i Bobruisk-lejren. Den svenske statsborgers identitet er Ekstra Bladet bekendt.

Ekstra Bladet har ikke haft mulighed for at konfrontere ham med anklagerne og har derfor valgt at lade ham forblive anonym. Han er i dag bosat i Sverige.

ekstrabladet.dk